Frågor och svar

Friggebodar

1) Vilka regler gäller för en friggebod?Svar:

En friggebod får vara max 15m2, beräknat på friggebodens yttermått. (exklusive, foder, knutbrädor, hängrännor) Taknockshöjden får inte överstiga 3 meter från mark och boden får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter, takutsprånget får max vara 500mm annars räknas det in i byggytan. Våra friggebodsstommar är konstruerade för att uppfylla dessa krav.

2) Hur färdig är friggebodsstommen från er?

Svar:

Våra friggebodstommar innehåller färdiga väggstommar, färdiga takstolar och förkapade bjälklagsreglar. Det är med andra ord inte en massa lösa reglar.

3) Hur lång tid tar det att resa friggebodsstommen?

Svar:

Man bör vara 2 personer när man monterar den. Man kan räkna med att det tar 1 arbetsdag.

4) Vilka mått är det på friggebodsstommen?

Svar:

Vi har flertalet olika modeller och måtten finns på webbsidan under friggebodar, vi tillverkar även efter era önskemål, skickas oss ett mejl med dina mått för offert.

5) Hur kan friggebodsstommen transporteras?

Svar:

Ni kan hämta stommen med egen släpvagn. Paketvikt ca 430kg. Minsta släpvagn 120cm x 250cm (standardsläp som de flesta bensinstationer hyr ut). Lämmar ska vara kvar på släpvagnen, gallergrindar eller kapell ska INTE vara monterat. Med tag minst 3 långa spännband.
Stommen kan fås hemlevererad med en olossad leverans eller med en kranbil. Vid avlastning förhand från lastbilen måste NI vara 2 personer eller ha tillgång till maskin för avlastningen.(mejla ort och postnummer för fraktpris, olossad eller kranbil?)

6) Vilket mått är det för dörr och fönster?

Svar:

Stomme Flex Classic/Funkis 15m2 har 2st fönsterhål 9×11 + 1st dörrhål 9×20.
Stomme Funkis 14m2 1st 9×11 fönsterhål och för dörr 9×20.
(det går även att köpa stommen av oss utan hål för dörr och fönster och gör det själva när stommen står på plats).
Kontakta oss för andra önskemål.

7) Kan man placera dörren på långsidan av friggeboden classic?

Svar:

Önskar man dörren på långsidan rekommenderar vi Stommen Flex Classic/Funkis 15m2, på den kan man välja placeringen av dörrsektionen mellan gavelsidan eller långsidan.

8) Är det bra kvalité på virket?

Svar:

Ja, vi använder uteslutande fint konstruktionsvirke i stommarna. (kvalitetskontrollerat stämplat k-18 k-24)

9) Om man vill Isolera, vilken tjocklek ska man välja i väggarna?

Svar:

Det finns färdiga tillvalssatser som passar till de olika standardstommarna Flex Classic/Funkis 15m2.

Se http://www.byggbutikenonline.se/produkter/Tillval%20Flex%2015m2.aspxTillval Flex 15m2

Väggsektionerna består av reglar 45×95. Och isoleringstjockleken ska vara den samma för att fylla hela regelns tjocklek alltså 95mm isolering.

10) Vilken isolering skall man använda i taket?

Svar:

I friggeboden (Flex Classic special 15m2) är takstolen 145mm. Man kan montera extra reglar på takstolarna för mera isolering om man önskar det.
(Flex Classic/Funkis 15m2) har ett rakt innertak där hanbalken är 120mm, så 120 mm isolering ska ligga mellan takstolarna sen kan man lägga valfri tjocklek över det tex 120mm extra.

11) Vilken isolering bör man använda i golvet?

Svar:

Golvbjälklaget kan lämnas oisolerat, men om man väljer att isolera ska man ändvända 170mm isolering eftersom golvreglarna är så kraftiga.
Vi rekommenderar att montera trossbottenstöd 19x100mm under golvbjälkarna så de sticker ut lite på var sida av golvregeln därefter lägga i trossbottenskivor mellan golvreglarna.

12) Vad ska jag ställa friggeboden på?

Svar:

De flesta brukar ställa sina bodar på lecablock alt kan man gjuta plintar. Våra friggebodsstommar har så kraftigt bjälklag så det kräver inte så många plintar/lecablock.. Plintritning fås vid leverans eller vid beställning via e-post.

13) Kan man lägga takpannor på taket?

Svar:

Ja Flex Classic 15m2 är dimensionerad för tegeltak.

Fritidshus

1) Hur stor husstomme kan ni bygga?

Svar:

Vi har inga begränsningar på hur stora stommar vi kan göra. Går det inte få de måtten ni önskar i ritverktyget kan ni skicka en förfrågan via e-post angående era önskemål så kontaktar vi er.

2) Hur gör man för att rita en stomme till ett Fritidshus?

Svar:

Här ritar ni er egen stomme www.byggstommar.se/prog testa er fram genom att klicka på flikar, snurra på stommen, placera fönsterhål och dörrhål genom att klicka på stommen och använd den meny som dyker upp nedanför stommen. Under fliken Avancerat kan man bla välja exakt längd och bredd genom att dra i spakarna till vänster, ändra regeltjocklek i väggarna.
Läs hjälptexten som kommer när man drar muspekaren över olika knappar. Ring gärna om ni behöver personlig hjälp.

3) Priset i ritverktyget är det med moms?

Svar:

Ja, det är med moms, och priset ändrar sig medans man ritar större eller mindre. Klickar man på ”gå vidare” får man en utförlig offert med varje del specificerad som levereras.

Sidan 1 är offerten och det som medföljer leveransen står specificerat där, ritningarna visar mått med dörr och fönsterhålsplacering mm.

4) Bredd tex 4 Sekt vad är det?

Svar:

I ritverktyget ändrar man längd och bredd i sektioner 1 sekt =1200mm 2 sekt =2400mm osv, alla mått visas dessutom hela tiden i rutan längst ned till vänster.

5) Kan man justera läng och bredd som man vill?

Svar:

Ja, man väljer först i antal sektioner längd och bredd, sen kan man finjustera längden och bredden under fliken avancerat. Dra i spakarna.

6) Vilket mått är det för dörr och fönster?

Svar:

Det finns inga standardmått, ni väljer storlek i ritverktyget genom att klicka på stommen så en sektion blir blå.

En dörr i ritverktyget ska alltid vara 21 i höjd tex 10×21 eller 9×21.
Använd menyn nedanför stomme för att välja hål för fönster och dörr.
Kontakta oss för andra önskemål.

7) Kan man placera dörr och fönster vart man vill?

Svar:

När ni ritar fönster och dörrhål hamnar de alltid centrerade i varje stomsektion, önskar ni få de förflyttad åt något håll i stomsektionen, ange då det enklast i ett e-postmeddelande så fixar vi den ändringen åt er. Bara för ritverktyget har vissa begränsningar så har inte vi det…

8) Är det bra kvalité på virket?

Svar:

Ja, vi använder uteslutande fint konstruktionsvirke i stommarna. (kvalitetskontrollerat stämplat k-18 k-24) Ni kan vara helt säkra på att kvalitén alltid står i fokus.

9) Om man vill Isolera, vilken tjocklek ska man välja i väggarna?

Svar:

Stomsektionerna regeltjocklek väljer ni själva under fliken avancerat, samma isoleringstjocklek ska användas som valet av regeltjockleken. Tex regel 45×120 =120mm isolering | Regel 45×170 =170mm isolering.

10) Vilken isolering skall man använda i taket?

Svar:

Fackverkskonstruktioner isoleras mellan underramarna med en isoleringstjocklek motsvarande underramens höjd. Där utöver är valfritt. Ett alt är att lösisolera, vi har avtal www.paroc.se

11) Vilken isolering bör man använda i golvet?

Svar:

Golvbjälklaget ska isoleras med totalt 220mm isolering.

12) Hur är takstolarna beräknade?

Svar:

I ritverktyget gäller priset fribärande takstol för tungt tak(betongtegel) Snözon 3.0 (täcker större delen av Sverige), om inget annat anges. Takstolarna beräknas enligt gällande regler,(CE-certifierade). För bostadsutrymme på övre våning gäller andra krav och offereras separat tillsammans med mellanbjälklag mellan takstolarna cc600.

13) Det går bara välja plåttak i ritverktyget?

Svar:

Det är bara att det står plåttak, det kunde lika gärna stått tegeltak. Det är för att ni ska kunna se hur huset kan se ut med ett tak på. Takstolarna är dimensionerade för tegeltak.

14) Kan jag köpa lösmaterial som visas i
inköpshjälpen av er?

Svar:

Inköpshjälpen är bara en del av det material vi kan erbjuda som tillval, Efter ni beställt stommen hjälper vi er gärna med kostnadsberäkningar av det lösmaterial ni önskar köpa. Vi beräknar då åtgång efter bästa materialval gällande längder och mängder.

Vi har bra kvalité och priser på byggmaterialet vi levererar, ni kan vara säkra på att få kvalitetsprodukter.

Garage

Många svar finns under Fritidshus, eftersom det inte är någon skillnad på konstruktionen av garagestommar eller husstommar.

1) Hur stor garagestomme kan ni bygga?

Svar:

Vi har inga begränsningar på hur stora stommar vi kan göra. Går det inte få de måtten ni önskar i ritverktyget kan ni skicka en förfrågan via e-post angående era önskemål så kontaktar vi er.

2) Hur gör man för att rita porthålen?
Svar:

Ni markerar de sektioner och väljer i menyn nedan ”hela sektionen bort” Tar du bort 2 sektioner så blir hålet 2400mm brett. Vi kan anpassa hålen exakt som du önskar det, skicka förfrågan via e-post, ange den e-post och lösenord du sparat ritningen med.